Shetland 2019

Hoppets tredje resa i västerled

Shetlandsöarna, en avlägsen ögrupp norr om Skottland, belägen i farvatten där Nordsjön möter Atlanten – kan vi verkligen segla dit? Vid närmare kontroll visade det sig att distansen är den samma som till Inverness, dit seglade vi 2012 – klart vi kan segla till Shetland.

Två etapper: 14 dagars segling Helsingborg – Lerwick och 14 dagars segling Lerwick – Brantevik. Snabbt blev båda fullbokade.

Första etappen startade med påmönstring i Helsingborg. På eftermiddagen kastade vi loss och två dygn senare förtöjde vi i Nyköbing Mors i Limfjorden. Nästa dags eftermiddag var vi framme i Thyborön. Under seglingen över Nissums bredning kom väderomslaget, laber sydlig bris skiftade till NV kuling. Det blev ett par dagars längre uppehåll för proviantering än planerat.

På tredje dagens morgon gav vi oss av, gammal dyning mötte i Limfjordens breda utlopp åt väster. Dyningen var grov men med mycket större våglängd än den vi möter i Östersjön. Hoppet fick gott och väl plats mellan vågtopparna. Första dygnet tvang vindriktningen oss att segla västvart men sakteliga vred vinden med oss. Efter en vid båge hade vi slutligen kurs på Fair Isle.

Fair Isle är Englands mest avlägsna befolkade plats. En gräsbevuxen, taggig klippö halvvägs mellan Orkney och Shetland. På ca 8 kvadratkilometer bor 65 invånare, ett par tusen får och tiotusentals sjöfåglar.
Ön ett paradis för fågelskådare och människor som uppskattar att i lugn och ro leva vid sidan av allt. På grässlänterna struttar lunnefåglarna runt och visar gärna upp sig för besökare.  

Fågelobservatoriet, som också inrymde nödvändiga faciliteter som, pub, toaletter och duschar, hade tyvärr brunnit ned tidigare samma vår. Efter två nätter avseglade vi mot Lerwick på Shetland. 40 Nm, solsken och sidvind!    

Några dagars marginal för byte av besättning gav oss tid att lära känna både Lerwick och Shetland. Dagtid dominerade i hög grad hundratals kryssningsresenärer, som varje morgon skeppades iland för att se sig om under några timmar. På Lerwick Boating Club och på musikbaren The Lounge hinner vi nästan bli stamgäster.  

Jan Petersson

Se filmen här!

Åter till Fotogalleri